Jelte en Dimitri in gesprek over de eventsector en hun visie op de toekomst.

Na een lange tijd van uitstellen en alternatieve vormen voor events bedenken is het zover: er mogen weer live events plaatsvinden. Volgens SEM-kartrekkers Dimitri en Jelte een moment waar lang naar werd uitgekeken. Samen gaan ze in gesprek over de huidige stand van zaken in de eventsector en de manier waarop zij de toekomst tegemoet zien.

Jelte en Dimitri in gesprek

Jelte: “Twee jaar lang is er veel onzekerheid geweest en was er eigenlijk ook geen perspectief. Vooruitkijken was bijna niet mogelijk. Het is heel even gelukt in de zomer van 2020, maar dat werd al snel weer de kop in gedrukt. Nu is het anders; er is weer perspectief en je ziet dat mensen en organisaties weer meer durven.”

Dimitri: “Er is nu ook minder aanleiding om afwachtend te zijn. De kans op nieuwe maatregelen is voorlopig klein. En voor publieke events zijn er goede regelingen waarmee je tot 80% van de kosten gesubsidieerd kunt krijgen.”

Jelte: “Vanuit SEM Productions zijn we ook aangesloten bij VVEM – Vereniging van Evenementenmakers. Binnen deze branchevereniging helpen ze organisatoren bij het aanvragen van zo’n subsidie. Dat betekent dat wij onze opdrachtgevers ook kunnen ondersteunen in het risicoloos organiseren van een event.”

Dimitri: “En onze mate van ondersteuning wordt alleen maar groter. De afgelopen twee jaar hebben we niet stilgezeten en enorm geïnvesteerd. Onze mensen, materialen en opslagmogelijkheden zijn bijna 3x zo groot geworden. Zo kunnen we de organisatie van events nog professioneler en innovatiever aanpakken en onze klanten helpen om sterker uit deze crisis komen.”

Jelte: “Wat dat betreft staan we echt in de startblokken om weer volóp aan de slag te gaan voor onze klanten. We hebben veel mooie nieuwe materialen aan ons assortiment toegevoegd, zoals luidsprekers, verlichting, microfoons en tv’s. Hiermee maken we ons huidige arsenaal compleet én efficiënter. En we hebben alles nu beter gestructureerd en georganiseerd; het magazijn is nog nooit zo netjes geweest!”

Dimitri: “Ik denk dat we ook heel blij mogen zijn met onze grote club professionals. Er is echt schaarste aan goede mensen. Tijdens de crisis gingen er veel freelancers uit de markt en was het al heel lastig om onze pool op peil te houden. Dit probleem gaat nog vele malen groter worden. Ik verwacht dat door het gebrek aan mensen, de prijzen van events ook flink zullen stijgen. Freelancers zijn momenteel een stuk duurder vanwege de schaarste. Dan ben ik blij dat wij de afgelopen twee jaar volop hebben ingezet op het aantrekken van nieuw personeel. We zijn in korte tijd van zo’n 8 naar 22 mensen gegaan. Daardoor hebben we nu een flinke slagkracht!”

Jelte: “Die mensen hebben we ook écht wel nodig de komende tijd. Er staat al heel veel op de planning. Denk aan grote congressen, maar ook aan diverse publieksevents. Voor de grotere events zitten we nu volop in de voorbereidende fase, daar zal de drukte met name rond de zomer plaatsvinden. Voor nu zien we dat vooral de bekende feestdagen en koningsdag alweer ouderwets de agenda vullen.”

Dimitri: “Hoe mooi is dat! Dat we weer met z’n allen met een biertje in de hand op zo’n live-event kunnen staan. Ook in Meppel gaan we op koningsdag weer volgas live met een podium op het plein en allerlei activiteiten. Een deel wordt nog gestreamd; dus het is dit jaar een soort ‘hybride koningsdag’.

Jelte: “Ja, niet alleen de bezoekers maar ook wijzelf staan te popelen. Met onze mensen en middelen willen we echt weer meedenken in het hele traject: van planvorming tot uitvoering. Situatie-plattegronden maken, vergunningstrajecten begeleiden, het concept uitdenken en budgettair meedenken; we kunnen niet wachten om onze opdrachtgevers weer als totaalpartner te ondersteunen bij hun events!”

CONTACT OPNEMEN