fbpx

Een terugblik op een technisch uitdagend en geslaagd Sinterklaas evenement.

In begin 2015 had de NTR aangekondigd om live verslag te doen van de landelijke Sinterklaas intocht in het Drentse Meppel. De stoomboot van de goedheiligman en zijn pieten werden op 14 november 2015 ontvangen door duizenden kinderen in de Meppeler binnenstad. Om dit alles in goede banen te leiden was een hoop techniek nodig. Wij als Meppels bedrijf mochten dit verzorgen in samenwerking met diverse partijen. Maanden van voorbereiding achter de schermen gingen voorbij en dit werd één week voor de landelijke Sinterklaas intocht langzamerhand zichtbaar in de Meppeler binnenstad.

De dag voor de landelijke Sinterklaas intocht is er een uitgebreide doorloop geweest om de hele show te repeteren en eventuele afwijkingen te corrigeren met alle partijen. Dieuwertje zat tijdens de intocht boven Café Murphy ’s Pub een live uitzending te maken van het sinterklaasjournaal, met als achtergrond het mooie podium ontworpen door Interstage bedekt met juten zakken.

De route van de sint en zijn pieten was technisch zeer complex. Op de boot, op het paard en op het podium moesten ze te horen en te zien zijn op het juiste moment, op tv en voor het publiek in de binnenstad. Hiervoor waren meerdere camera’s, podia, (draadloze) microfoons en geluidsystemen, verlichting en LED schermen aangesloten en aan elkaar gekoppeld door (onze) technici.

“Kilometers glasvezel door de binnenstad maakte snelle communicatie mogelijk”

Op heb gebied van geluid was het belangrijk om goed samen te werken met de live uitzending. NEP (toen nog Dutch View) had geluidsignaal nodig om alles van onze podia te laten horen op TV, denk hierbij aan artiesten, bands en presentatoren. Andersom hadden wij geluid nodig van NEP om de

Sinterklaas, pieten, Dieuwertje, reporter Jeroen en live muziek te laten horen op de pleinen voor de kinderen en het publiek. Ook hadden we nog audio die ondersteunend is voor communicatie tussen alle podia en productie. Kortom; vele uitdagingen waar vooraf goed over nagedacht was, zoals bijvoorbeeld het synchroon krijgen van alle signalen die overal vandaan en naartoe gingen en de vele kilometers (glasvezel) kabels door de gehele stad die dit mogelijk maakten.

Onze twee podia op de Groenmarkt en het Kerkplein moesten ook voorzien worden van verlichting. Iedereen moest goed te zien zijn op TV en op het plein. En deze twee sporten van licht verschillen van elkaar. Als iemand goed te zien is op het plein, betekend het nog niet dat de sinterklaas en de pieten er zichtbaar of mooi uitzien op TV. Hiervoor was een goede afstemming nodig tussen onze lichttechnici en belichters bij NEP.

We kijken terug op een mooi en geslaagd evenement waarbij we een belangrijk aandeel mochten vervullen in dit spraakmakende en landelijk bekende event.

2019-12-02T10:44:45+01:00